Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Rosół drobiowo-wołowy

Rosół z mięsem w białej misce

Pełnia smaku, niepowtarzalny aromat i wyjątkowo pyszny rosół. Z tym przepisem kulinarnym podbijesz serce (i żołądek) każdego smakosza!

Składniki

  • Kurczak porcja rosołowa (1 kg)
  • Mostek wołowy (0,6 kg)
  • Seler (270 g)
  • Por (100 g)
  • Marchewka (150 g)
  • Cebula (250 g)
  • Korzeń pietruszki (50 g)
  • Piramidka smaku do rosołu (2 sztuki)
  • Woda (5 l)

Przygotowanie

Woda musi być zimna. Przed przystąpieniem do gotowania, wkładamy garnek z wodą do lodówki. Możemy nawet dodać do niej kilka kostek lodu.

W tym czasie nastawiamy piekarnik, żeby rozgrzał się do temperatury 180 oC. Mięso dokładnie płuczemy i rozkładamy na papierze do pieczenia na blasze. Teraz cebule obieramy i przecinamy na pół. Dokładamy ją do mięsa, a całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 minut.

Kiedy mięso się piecze, my obieramy pozostałe warzywa i układamy je na dnie osobnego garnka. Dodajemy do niego również przygotowane mięso i cebulę oraz 2 piramidki smaku. Całość zalewamy zimną wodą (mogą w niej jeszcze pływać kostki lodu).

Garnek ustawiamy na małym ogniu i gotujemy przez 1 godzinę. Po tym czasie ustawiamy średni ogień i gotujemy przez kolejne 2,5 godziny. Na koniec wyłączamy palnik i odstawiamy garnek do przestudzenia. Następnie wyławiamy piramidki smaku.

Rosół podajemy gorący, a więc podgrzewamy go przed podaniem. Możemy dodać do niego również makaron, a całość przyozdobić natką pietruszki.

Powiązane posty