Pełnia smaku, niepowtarzalny aromat i wyjątkowo pyszny rosół. Z tym przepisem kulinarnym podbijesz serce (i żołądek) każdego smakosza!
Składniki
- Kurczak porcja rosołowa (1 kg)
- Mostek wołowy (0,6 kg)
- Seler (270 g)
- Por (100 g)
- Marchewka (150 g)
- Cebula (250 g)
- Korzeń pietruszki (50 g)
- Piramidka smaku do rosołu (2 sztuki)
- Woda (5 l)
Przygotowanie
Woda musi być zimna. Przed przystąpieniem do gotowania, wkładamy garnek z wodą do lodówki. Możemy nawet dodać do niej kilka kostek lodu.
W tym czasie nastawiamy piekarnik, żeby rozgrzał się do temperatury 180 oC. Mięso dokładnie płuczemy i rozkładamy na papierze do pieczenia na blasze. Teraz cebule obieramy i przecinamy na pół. Dokładamy ją do mięsa, a całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 minut.
Kiedy mięso się piecze, my obieramy pozostałe warzywa i układamy je na dnie osobnego garnka. Dodajemy do niego również przygotowane mięso i cebulę oraz 2 piramidki smaku. Całość zalewamy zimną wodą (mogą w niej jeszcze pływać kostki lodu).
Garnek ustawiamy na małym ogniu i gotujemy przez 1 godzinę. Po tym czasie ustawiamy średni ogień i gotujemy przez kolejne 2,5 godziny. Na koniec wyłączamy palnik i odstawiamy garnek do przestudzenia. Następnie wyławiamy piramidki smaku.
Rosół podajemy gorący, a więc podgrzewamy go przed podaniem. Możemy dodać do niego również makaron, a całość przyozdobić natką pietruszki.