Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa marchewkowa z pomarańczą

Zupa marchewkowa z pomarańczą

Orzeźwiająca, zdrowa i nadzwyczajnie pyszna. Przepis na zupę marchewkową zrealizujesz w niecałą godzinę, co jest kolejną jej zaletą.

Składniki

  • Cebula – 80 g
  • Marchew – 700 g
  • Imbir świeży – 10 g
  • Ziemniak – 120 g
  • Olej rzepakowy – 20 g
  • Pomarańcza – 400 g
  • Bulion warzywny – 600 g
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny – 2 szczypty
  • Śmietana 30% – 40 g

Przygotowanie

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie na kawałki o grubości ok. 2 cm kroimy marchewkę i ziemniaki. Imbir kroimy w plasterki. Mieszamy składniki i rozdrabniamy je blenderem lub robotem kuchennym. Dolewamy do nich oliwę, przekładamy do garnka i smażymy ok. 10 minut.

Następnie wyciskamy sok z pomarańczy i dolewamy go do warzyw wraz z bulionem warzywnym. Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Gotujemy całość przez ok. 30 minut.

Na koniec zupę ponownie blendujemy, żeby otrzymać dość gęsty krem. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i delikatnie mieszamy.

Powiązane posty