Orzeźwiająca, zdrowa i nadzwyczajnie pyszna. Przepis na zupę marchewkową zrealizujesz w niecałą godzinę, co jest kolejną jej zaletą.
Składniki
- Cebula – 80 g
- Marchew – 700 g
- Imbir świeży – 10 g
- Ziemniak – 120 g
- Olej rzepakowy – 20 g
- Pomarańcza – 400 g
- Bulion warzywny – 600 g
- Sól – 1 łyżeczka
- Pieprz czarny – 2 szczypty
- Śmietana 30% – 40 g
Przygotowanie
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie na kawałki o grubości ok. 2 cm kroimy marchewkę i ziemniaki. Imbir kroimy w plasterki. Mieszamy składniki i rozdrabniamy je blenderem lub robotem kuchennym. Dolewamy do nich oliwę, przekładamy do garnka i smażymy ok. 10 minut.
Następnie wyciskamy sok z pomarańczy i dolewamy go do warzyw wraz z bulionem warzywnym. Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Gotujemy całość przez ok. 30 minut.
Na koniec zupę ponownie blendujemy, żeby otrzymać dość gęsty krem. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i delikatnie mieszamy.