Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Budyń jaglany o smaku czekoladowym

Budyń jaglany o smaku czekoladowym

Pyszny deser, w którym każdy się zakocha. Prosty przepis i gwarantowany efekt.

Składniki:

  • Surowa kasza jaglana – 1/2 szklanki
  • Mleko (krowie lub roślinne) – 2 i 1/2 szklanki
  • Kakao – 3 łyżki
  • Syrop klonowy lub cukier – 2 łyżki
  • Ciemna czekolada (opcjonalnie) – 20 g

Przygotowanie

Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą i przekładamy ją do rondelka. Zalewamy mlekiem, przykrywamy, gotujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy kakao i syrop klonowy lub cukier. W tym miejscu możemy tez dodać trochę ciemnej czekolady. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się kakao.

Całość przekładamy do blendera i dokładnie miksujemy przez ok. 2 minuty. Jeśli budyń czekoladowy wyjdzie zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę mleka.

Powiązane posty