Pyszny deser, w którym każdy się zakocha. Prosty przepis i gwarantowany efekt.
Składniki:
- Surowa kasza jaglana – 1/2 szklanki
- Mleko (krowie lub roślinne) – 2 i 1/2 szklanki
- Kakao – 3 łyżki
- Syrop klonowy lub cukier – 2 łyżki
- Ciemna czekolada (opcjonalnie) – 20 g
Przygotowanie
Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą i przekładamy ją do rondelka. Zalewamy mlekiem, przykrywamy, gotujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy kakao i syrop klonowy lub cukier. W tym miejscu możemy tez dodać trochę ciemnej czekolady. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się kakao.
Całość przekładamy do blendera i dokładnie miksujemy przez ok. 2 minuty. Jeśli budyń czekoladowy wyjdzie zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę mleka.