Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Budyń waniliowo-migdałowy

Budyń waniliowo-migdałowy

Pyszny budyń waniliowy z migdałami. Prosty przepis na budyń, który zachwyci każdego – zarówno dzieci, jak i dorosłych. Ten ponadczasowy deser nie ma sobie równych – szczególnie, gdy biała czekolada jest jednym z jego składników.

Składniki

Budyń

  • Biała czekolada – 100 g
  • Jajko – 2 szt.
  • Mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki
  • Wanilia – 3 g
  • Napój migdałowy – 500 ml
  • Mąka pszenna – 1 łyżka

Konfitura

  • Cukier trzcinowy – 2 łyżki
  • Pomarańcza – 1 szt.
  • Truskawka – 500 g

Przygotowanie

Przecinamy laskę wanilii wzdłuż i usuwamy z niej nasionka. Przelewamy 400 ml napoju migdałowego do garnka – gotujemy razem z białą czekoladą i nasionami wanilii. W tym czasie ucieramy żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną z dodatkiem 100 ml napoju migdałowego. Do powstającej masy dolewamy odrobinę ugotowanego mleka migdałowego. Mieszamy i przelewamy do garnka z resztą ugotowanego napoju. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy.

Teraz myjemy pomarańczę i ocieramy skórkę z jej połowy. Z samego owocu wyciskamy cały sok. Przelewamy go na patelnię, dodajemy cukier, otartą skórkę i truskawki. Konfitura powinna się gotować na średnim ogniu do momentu, aż zgęstnieje.

Na koniec przelewamy gorący budyń do miseczek, a na środek budyniu przelewamy odrobinę gorącej konfitury. Tak przygotowany deser możemy podać na zimno lub od razu po przygotowaniu.

Powiązane posty