Pyszny budyń waniliowy z migdałami. Prosty przepis na budyń, który zachwyci każdego – zarówno dzieci, jak i dorosłych. Ten ponadczasowy deser nie ma sobie równych – szczególnie, gdy biała czekolada jest jednym z jego składników.
Składniki
Budyń
- Biała czekolada – 100 g
- Jajko – 2 szt.
- Mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki
- Wanilia – 3 g
- Napój migdałowy – 500 ml
- Mąka pszenna – 1 łyżka
Konfitura
- Cukier trzcinowy – 2 łyżki
- Pomarańcza – 1 szt.
- Truskawka – 500 g
Przygotowanie
Przecinamy laskę wanilii wzdłuż i usuwamy z niej nasionka. Przelewamy 400 ml napoju migdałowego do garnka – gotujemy razem z białą czekoladą i nasionami wanilii. W tym czasie ucieramy żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną z dodatkiem 100 ml napoju migdałowego. Do powstającej masy dolewamy odrobinę ugotowanego mleka migdałowego. Mieszamy i przelewamy do garnka z resztą ugotowanego napoju. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy.
Teraz myjemy pomarańczę i ocieramy skórkę z jej połowy. Z samego owocu wyciskamy cały sok. Przelewamy go na patelnię, dodajemy cukier, otartą skórkę i truskawki. Konfitura powinna się gotować na średnim ogniu do momentu, aż zgęstnieje.
Na koniec przelewamy gorący budyń do miseczek, a na środek budyniu przelewamy odrobinę gorącej konfitury. Tak przygotowany deser możemy podać na zimno lub od razu po przygotowaniu.