Burgery można przygotować na wiele rozmaitych sposobów. Mogą to być te tradycyjne, w naszym rodzimym wydaniu polskim ze schabowym lub też wegetariańskie. Kto z nas nie chciał jednak spróbować prawdziwego amerykańskiego burgera? Słyną np. z tego, że można znaleźć w nim jajko sadzone!
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego z udźca
- przyprawa do grilla
- sos barbecue
- 8 plastrów boczku wędzonego
- hamburgerów
- pieczarki
- cebula
- rukola
- 4 jajka
- majonez
- olej
- pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Burgery przygotowujemy, rozpoczynając od oczyszczenia mięsa z błon. Potem kroimy je na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce. Dodajmy przyprawę do grilla i wyrabiamy masę mięsną. Gdy jest gotowa, formujemy 4 burgery takiej samej wielkości.
Razem z cebulą przesmażamy na patelni pieczarki, które doprawiamy solą i pieprzem.
Teraz burgery układamy na rozgrzanym grillu. Smażymy je od 8 do 10 minut, co jakiś czas przewracając. W trakcie grillowania należy je smarować sosem BBQ.
Na grillu układamy także plastry boczku. Bułki natomiast przekrawamy na połówki i także opiekamy na grillu. Następnie smarujemy je majonezem.
Równolegle na patelni przygotowujemy 4 jajka sadzone.
Gdy kotlety są gotowe, układamy je na bułkach z majonezem. Następnie kładziemy boczek, pieczarki, a na koniec sadzone jajka. Na wierzch kładziemy drugą część bułki, a całość takiego wspaniałego burgera spinamy długimi wykałaczkami.