Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa czereśniowa na słodko 

zupa czereśniowa

Zupa z czereśni może być doskonałą alternatywą, gdy znudził nam się już rosół, kapuśniak i krupnik. A w tym wariancie wzbogacona o czekoladowy makaron i migdały będzie smakować wyjątkowo. 

Składniki: 

  • 2 szklanki czereśni 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżki płatków migdałowych 
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 szklanki wody 
  • cynamon mielony 
  • 2-3 dziki goździki 
  • 250 g makaronu czekoladowego 

Sposób przygotowania: 

Najpierw czereśnie myjemy, usuwamy ogonki i pestki. Następnie owoce należy je zalać wodą dodać przyprawy, cukier i ugotować. 

Po ugotowaniu czereśnie musimy przetrzeć, używając sita albo zblendować. Następnie znów musimy zagotować czereśnie, ale tym razem zagęszczamy je jeszcze mąką ziemniaczaną. Powinna być rozdrobniona w niewielkiej ilości zimnej wody. 

Rozgrzewamy patelnię, aby podprażyć na niej migdały, ale bez zużycia tłuszczu. W momencie, gdy migdały zaczną bardzo mocno pachnieć, wówczas mielimy je i dodajemy do zupy. 

Makaron natomiast gotujemy tak długo, jak wskazuje to instrukcja na opakowaniu. Zupę można podawać udekorowaną całymi czereśniami. 

Powiązane posty