Zupa z czereśni może być doskonałą alternatywą, gdy znudził nam się już rosół, kapuśniak i krupnik. A w tym wariancie wzbogacona o czekoladowy makaron i migdały będzie smakować wyjątkowo.
Składniki:
- 2 szklanki czereśni
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki cukru
- 2 szklanki wody
- cynamon mielony
- 2-3 dziki goździki
- 250 g makaronu czekoladowego
Sposób przygotowania:
Najpierw czereśnie myjemy, usuwamy ogonki i pestki. Następnie owoce należy je zalać wodą dodać przyprawy, cukier i ugotować.
Po ugotowaniu czereśnie musimy przetrzeć, używając sita albo zblendować. Następnie znów musimy zagotować czereśnie, ale tym razem zagęszczamy je jeszcze mąką ziemniaczaną. Powinna być rozdrobniona w niewielkiej ilości zimnej wody.
Rozgrzewamy patelnię, aby podprażyć na niej migdały, ale bez zużycia tłuszczu. W momencie, gdy migdały zaczną bardzo mocno pachnieć, wówczas mielimy je i dodajemy do zupy.
Makaron natomiast gotujemy tak długo, jak wskazuje to instrukcja na opakowaniu. Zupę można podawać udekorowaną całymi czereśniami.