Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Burgery w stylu amerykańskim 

burger na stole

Burgery można przygotować na wiele rozmaitych sposobów. Mogą to być te tradycyjne, w naszym rodzimym wydaniu polskim ze schabowym lub też wegetariańskie. Kto z nas nie chciał jednak spróbować prawdziwego amerykańskiego burgera? Słyną np. z tego, że można znaleźć w nim jajko sadzone! 

Składniki: 

  • 500 g mięsa wołowego z udźca 
  • przyprawa do grilla 
  • sos barbecue 
  • 8 plastrów boczku wędzonego 
  • hamburgerów 
  • pieczarki 
  • cebula 
  • rukola 
  • 4 jajka 
  • majonez 
  • olej 
  • pieprz czarny mielony 

Sposób przygotowania: 

Burgery przygotowujemy, rozpoczynając od oczyszczenia mięsa z błon. Potem kroimy je na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce. Dodajmy przyprawę do grilla i wyrabiamy masę mięsną. Gdy jest gotowa, formujemy 4 burgery takiej samej wielkości. 

Razem z cebulą przesmażamy na patelni pieczarki, które doprawiamy solą i pieprzem. 

Teraz burgery układamy na rozgrzanym grillu. Smażymy je od 8 do 10 minut, co jakiś czas przewracając. W trakcie grillowania należy je smarować sosem BBQ. 

Na grillu układamy także plastry boczku. Bułki natomiast przekrawamy na połówki i także opiekamy na grillu. Następnie smarujemy je majonezem. 

Równolegle na patelni przygotowujemy 4 jajka sadzone. 

Gdy kotlety są gotowe, układamy je na bułkach z majonezem. Następnie kładziemy boczek, pieczarki, a na koniec sadzone jajka. Na wierzch kładziemy drugą część bułki, a całość takiego wspaniałego burgera spinamy długimi wykałaczkami. 

Powiązane posty