Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Naleśniki w stylu buritos 

burito na talerzu

Do gotowania można podchodzić bardzo kreatywnie, a nawet należy. To w końcu wówczas możemy liczyć na łączenie wyjątkowych smaków. Bez problemu możemy połączyć naleśniki z tradycyjnym meksykańskim burito. 

Składniki: 

  • 300 g mielonego mięsa wołowego 
  • 400 g pomidorów z puszki 
  • przyprawa do spaghetti bolognese 
  • 1 cebula 
  • 1 puszka czerwonej fasoli 
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 120 g sera 
  • 20 mililitrów oleju 

Składniki na naleśniki: 

  • 150 gramów mąki 
  • 2 jajka 
  • 20 ml oleju 
  • 250 ml wody lub mleka 

Sposób przygotowania: 

Na patelnię wrzucamy mięso mielone i cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy przez około 8 minut. Następnie dodajemy posiekane pomidory razem z sokiem. Dorzucamy jeszcze odcedzoną fasolkę i kukurydzę. Zawartość patelni wzbogacany także przyprawą do spaghetti bolognese. Wlewamy pół szklanki wody i wszystko mieszamy. Następnie dusimy, aż całość zgęstnieje. Osoby, które przepadają za kuchnią pikantną, mogą jeszcze dorzucić czerwoną papryczkę chili i kolendrę. 

Teraz łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Starajmy się smażyć cienkie naleśniki. 

Mięsny farsz należy wymieszać z tartym serem i nakładać na naleśniki. Zawijamy je w taki sposób, jakby to były krokiety. 

Tak przygotowane burito układamy delikatnie w naczyniu żaroodpornym. Następnie zapiekamy w temperaturze 200°C przez około 10 minut. Podajemy z kwaśną śmietaną. 

Powiązane posty