Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kotlety z jajek

Kotlety z jajek

Kotleciki z jajek, czyli oryginalny pomysł na znakomity obiad. Proste w przygotowaniu i zaskakujące niepowtarzalnym smakiem. Krótko mówiąc: przepis na kulinarny sukces.

Składniki

  • Bułka tarta – 400 gramów
  • Wędzona szynka – 300 gramów
  • Ziemniaki – 200 gramów
  • Surowe jajka – 2 sztuki
  • Jajka ugotowane na twardo – 4 sztuki
  • Olej – 5 łyżek
  • Gałka muszkatołowa – 1 szczypta
  • Sól – 1 szczypta

Przygotowanie

Jajka gotujemy i ziemniaki gotujemy, a następnie ścieramy na drobnych oczkach tarki (ziemniaki wcześniej obieramy). Szynkę kroimy w drobną kostkę. Wszystko mieszamy i przechodzimy do kolejnego kroku.

Teraz do tej samej miski wbijamy surowe jajka oraz dodajemy bułkę tartą, sól i gałkę muszkatołową. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Z powstałej masy lepimy kotlety, które obtaczamy w odrobinie bułki tartej. Kotlety z jajek podsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu, aż przybiorą złocistą barwę.

Tak przygotowane kotlety będą doskonale komponować się z sosem carbonara do spaghetti.

Powiązane posty