Kotleciki z jajek, czyli oryginalny pomysł na znakomity obiad. Proste w przygotowaniu i zaskakujące niepowtarzalnym smakiem. Krótko mówiąc: przepis na kulinarny sukces.
Składniki
- Bułka tarta – 400 gramów
- Wędzona szynka – 300 gramów
- Ziemniaki – 200 gramów
- Surowe jajka – 2 sztuki
- Jajka ugotowane na twardo – 4 sztuki
- Olej – 5 łyżek
- Gałka muszkatołowa – 1 szczypta
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Jajka gotujemy i ziemniaki gotujemy, a następnie ścieramy na drobnych oczkach tarki (ziemniaki wcześniej obieramy). Szynkę kroimy w drobną kostkę. Wszystko mieszamy i przechodzimy do kolejnego kroku.
Teraz do tej samej miski wbijamy surowe jajka oraz dodajemy bułkę tartą, sól i gałkę muszkatołową. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Z powstałej masy lepimy kotlety, które obtaczamy w odrobinie bułki tartej. Kotlety z jajek podsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu, aż przybiorą złocistą barwę.
Tak przygotowane kotlety będą doskonale komponować się z sosem carbonara do spaghetti.