Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Cebularze lubelskie

Domowe cebularze lubelskie

Cebularze lubelskie cieszą się ogromną popularnością w całym kraju. Nie trzeba jednak ich kupować w sklepach, ponieważ przygotowanie pysznego dania jest proste i tanie. Cebularze lubelskie przygotowane z poniższym przepisem są puszyste, a jednocześnie ich wierzchnia warstwa jest chrupiąca.

Składniki:
– Mąka pszenna (500 g)
– Masło (50 g)
– Mleko (250 ml)
– Cebula (4 sztuki)
– Świeże drożdże (25 g)
– Cukier (1 łyżka)
– Jajko (2 sztuki)
– Suchy mak (2 łyżki)
– Olej (3 łyżki)
– Sól (dwie szczypty)

Przygotowanie:
Na początek rozkruszamy do miseczki świeże drożdże, a następnie do nich łyżkę mąki i cukru, a także ok. 200 ml lekko ciepłego mleka. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok na około 15 minut.
W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy je do wystygnięcia. Do osobnej miski wsypujemy resztę mąki i sól. Dodajemy roztopione masło, a następnie wbijamy 1 jajko, dolewamy resztę mleka (50 ml) i przygotowany wcześniej zaczyn z drożdży. Teraz ręcznie wyrabiamy ciasto. Musi być gładkie i dosyć elastyczne. Następnie wkładamy je do nieco głębszej miski i przykrywamy ścierką. Ciasto po ok. 45 minutach niemal dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Wykorzystujemy ten czas na umycie, obranie i pokrojenie cebuli w cienkie plasterki. Cebulę smażymy na rozgrzanym oleju do jej przyrumienienia. Pod koniec smażenia dosypujemy mak i szczyptę soli, a całość odstawiamy, aby spokojnie ostygła. Przygotowane wcześniej ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na ok. 9 równych części i rozwałkowujemy. Jeśli będą nieco grubsze, to środek cebularza będzie zniewalająco puszysty.
Następnie wykładamy blachy papierem do pieczenia, a na nim układamy przygotowane ciasto na cebularze lubelskie. Ponownie przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na koniec wystarczy zrobić zagłębienia na środku placków, gdzie nakładamy przygotowaną wcześniej cebulę i mak. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 oC i pieczemy przez ok. 20 minut.

Powiązane posty