Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Chrupiące ciastka owsiane 

Chrupiące ciastka owsiane 

Jeżeli uwielbiacie przekąsić co jakiś czas coś smacznego, popijając poobiednią kawę lub herbatę, a jednocześnie unikacie produktów wytworzonych ze składników sztucznych, to ten przepis może wam się przydać. Takie ciasteczka są wspaniale chrupiące i bardzo łatwe w przygotowaniu. 

Składniki: 

  • 200 g płatków owsianych: górskich lub błyskawicznych (w wersji bezglutenowej: dowolnych płatków bezglutenowych) 
  • 200 g zimnego masła 
  • 100 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 60 g mąki ryżowej i 40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej) 
  • 70 g zmielonych migdałów (blanszowanych lub ze skórką) 
  • 100 g cukru pudru 
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne 

Sposób przygotowania: 

Płatki owsiane wsypujemy do miski. Ląduje tam również mąka, cukier puder i zmielone migdały. Dodajemy także pokrojone na nieduże kawałki zimne masło i jajko. Wszystkie składniki zagniatamy ręką lub robotem kuchennym do momentu, aż się połączą. Zwracajmy uwagę, aby nie pozostały żadne kawałki masła. 

Następnie miskę przykrywamy i umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny. 

Po tym czasie wyjmujemy ciasto. Będziemy odrywać kawałki ciasta, a następnie formować kulki. Powinny mieć średnicę mniej więcej 3,5 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ale w odstępach. Potem rozpłaszczamy kulki, a brzegi zaokrąglamy palcami. 

Pieczenie będzie trwało około 15 minut. Pieczemy w 180°C do momentu, aż brzegi się zarumienią. Następnie ciastka pozostawiamy na blaszce do momentu ostygnięcia. 

Ciastka bardzo dobrze znoszą temperaturę pokojową i w takiej najlepiej je przechowywać. Najpraktyczniej umieścić je w szczelnej puszce. Wytrzymają minimum jeden tydzień. 

Powiązane posty