Jeżeli uwielbiacie marchew, to możecie przygotować wspaniałe dietetyczne ciasteczka na bazie tego warzywa. Nie brakuje osób, które zastępują nimi śniadanie, ale może to być naturalnie także świetna przekąska, którą z pewnością zrobicie wrażenie na znajomych podczas imprezy. Dodatkowym atutem jest wspaniałe kremowe nadzienie.
Składniki:
Ciasto:
- banan – 1 szt.
- cynamon – 0,5 łyżeczki
- daktyle suszone – 5 szt.
- marchew – 1 szt.
- orzech włoski – 60 g
- płatki owsiane – 110 g
- siemię lniane, całe – 2 łyżki
Krem:
- skórka cytryny tarta – 2 łyżki
- sok z cytryny – 25 ml
- syrop klonowy – 1 łyżka
- mleczko kokosowe – 400 g
- mus kokosowy – 120 g
Sposób przygotowania:
Aby przygotować te ciasteczka, będziemy potrzebować blaszki do pieczenia, papieru do pieczenia i robota wielofunkcyjnego. Niezbędna będzie także tarka o drobnych oczkach i naturalnie piekarnik.
Aby przygotować ciasto, musimy marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach. Łączymy ją w naczyniu robota z pozostałymi składnikami. Miksujemy tak długo, aż powstanie gładka masa.
Jeżeli masa jest już przygotowana, możemy formować równe krążki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka będziemy piec w temperaturze 180°C przez mniej więcej 25 minut. Gdy zauważymy, że już są złote, to wówczas możemy je wyjmować. Powinny ostygnąć.
Aby przygotować krem, musimy schłodzone mleczko kokosowe wymieszać w misce z pozostałymi składnikami.
Gdy krem jest już gotowy, smarujemy nim powierzchnię ciastek. Na górze umieszczamy drugie ciastko, dzięki czemu powstaje smakowita malutka kanapka.