Ciasteczka wypełnione nadzieniem to smakołyk, którego czasem trudno sobie odmówić. Do przygotowania tych kruchych rożków wystarczy przysłowiowa minuta. To może być wymarzony poobiedni deser lub słodka przekąska.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 100 g kwaśnej śmietany
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- dżem truskawkowy, morelowy lub z czarnej porzeczki
Sposób przygotowania:
Przesiewamy mąkę, a potem dodajemy kawałki masła. Zagniatamy, aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku.
Wbijamy do miseczki jajko i wsypujemy cukier, szczyptę soli i sodę. Jeszcze tylko śmietana i wszystko razem dokładnie mieszamy. Teraz taką mieszankę dodajemy do ciasta. Czas na dokładny wyrabianie, aby masa stała się jednolita i gładka.
Następnie ciasto dzielimy na 2 części i obydwie rozwałkowujemy na kwadrat. Teraz kroimy na mniejsze kwadraty o bokach równych 6 cm.
na każdym kawałku ciasta układamy porcję dżemu, łączymy przeciwległe końce i zlepiamy.
Tak przygotowane porcje układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C i pieczemy mniej więcej 15 minut.
Gdy ciasteczka się zarumienią, wyjmujemy blachę i odstawiamy do ostygnięcia.
Rożki gotowe są do podania.