Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kruche rożki z dżemem 

rożki z nadzieniem

Ciasteczka wypełnione nadzieniem to smakołyk, którego czasem trudno sobie odmówić. Do przygotowania tych kruchych rożków wystarczy przysłowiowa minuta. To może być wymarzony poobiedni deser lub słodka przekąska. 

Składniki: 

  • 350 g mąki pszennej 
  • 120 g zimnego masła 
  • 100 g kwaśnej śmietany 
  • 50 g cukru 
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • szczypta soli 
  • dżem truskawkowy, morelowy lub z czarnej porzeczki 

Sposób przygotowania: 

Przesiewamy mąkę, a potem dodajemy kawałki masła. Zagniatamy, aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. 

Wbijamy do miseczki jajko i wsypujemy cukier, szczyptę soli i sodę. Jeszcze tylko śmietana i wszystko razem dokładnie mieszamy. Teraz taką mieszankę dodajemy do ciasta. Czas na dokładny wyrabianie, aby masa stała się jednolita i gładka. 

Następnie ciasto dzielimy na 2 części i obydwie rozwałkowujemy na kwadrat. Teraz kroimy na mniejsze kwadraty o bokach równych 6 cm. 

na każdym kawałku ciasta układamy porcję dżemu, łączymy przeciwległe końce i zlepiamy. 

Tak przygotowane porcje układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C i pieczemy mniej więcej 15 minut. 

Gdy ciasteczka się zarumienią, wyjmujemy blachę i odstawiamy do ostygnięcia. 

Rożki gotowe są do podania. 

Powiązane posty

auto undefined