Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ciasto próżniak 

ciasto na talerzyku

Są takie receptury na upieczenie ciasta, którym każdy powinien podołać. Tak właśnie jest z przepisem na próżniak. Co prawda nie wygląda jakoś bardzo efektownie, ale będzie smakować każdemu. 

Składniki: 

  • 1 szklana mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 0,5 szklanki oleju 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka dżemu ananasowego (lub innego) 
  • 2-3 kwaskowe jabłka 

Sposób przygotowania: 

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier waniliowy i proszek do pieczenia. 

Bierzemy jajka i ubijamy razem z cukrem na lekką pianę. Następnie dodajemy przesianą mąkę, konfitury i olej. Wszystko razem musimy wymieszać, aby składniki się połączyły i stworzyły jednolite ciasto. 

Teraz obrane jabłka kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy je do ciasta i ponownie wszystko razem mieszamy. 

Potrzebna będzie blacha do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto, a następnie pieczemy w temperaturze 180 °. Próżniak pieczemy do suchego patyczka. 

Powiązane posty