Są takie receptury na upieczenie ciasta, którym każdy powinien podołać. Tak właśnie jest z przepisem na próżniak. Co prawda nie wygląda jakoś bardzo efektownie, ale będzie smakować każdemu.
Składniki:
- 1 szklana mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżka dżemu ananasowego (lub innego)
- 2-3 kwaskowe jabłka
Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Bierzemy jajka i ubijamy razem z cukrem na lekką pianę. Następnie dodajemy przesianą mąkę, konfitury i olej. Wszystko razem musimy wymieszać, aby składniki się połączyły i stworzyły jednolite ciasto.
Teraz obrane jabłka kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy je do ciasta i ponownie wszystko razem mieszamy.
Potrzebna będzie blacha do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto, a następnie pieczemy w temperaturze 180 °. Próżniak pieczemy do suchego patyczka.