Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ciasto czekoladowo-bananowe 

ciasto

Czekolada to jeden z najbardziej podstawowych składników wykorzystywanych przy pieczeniu ciast. A gdyby tak jeszcze dodać banany? Jak łatwo się domyślić, efekt będzie wyjątkowo smakowity. W ten sposób powstać może pyszne ciasto czekoladowo bananowe. 

Składniki: 

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru 
  • 1 szklanka purée bananowego 
  • 1 banan 
  • 1/2 szklanki kefiru 
  • 100 g czekolady deserowej 
  • 100 g masła 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 

Sposób przygotowania: 

Potrzebny będzie mały garnek lub rondelek. Wkładamy nieduże kawałki masła i połamaną czekoladę. Cały czas mieszając, podgrzewamy, dzięki czemu składniki się roztopią i połączą. Gdy tak się stanie, zestawiamy naczynie z ognia. 

Teraz do miski przesypujemy cukier, mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wbijamy jajka, wlewamy kefir i dodajemy roztopione masło z czekoladą. Nie może też zabraknąć puree z bananów. Teraz wszystko bardzo dokładnie mieszamy, aby powstało jednolite ciasto. 

Gotowe ciasto przelewamy do formy, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy. Kładziemy obranego i przekrojonego wzdłuż banana. 

Wstawiamy formę do piekarnika na 1 godzinę. Pieczemy w temperaturze 170°C. 

Po wyjęciu czekamy, aż ciasto ostygnie, a następnie je dekorujemy. 

Powiązane posty