Czekolada to jeden z najbardziej podstawowych składników wykorzystywanych przy pieczeniu ciast. A gdyby tak jeszcze dodać banany? Jak łatwo się domyślić, efekt będzie wyjątkowo smakowity. W ten sposób powstać może pyszne ciasto czekoladowo bananowe.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka purée bananowego
- 1 banan
- 1/2 szklanki kefiru
- 100 g czekolady deserowej
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
Potrzebny będzie mały garnek lub rondelek. Wkładamy nieduże kawałki masła i połamaną czekoladę. Cały czas mieszając, podgrzewamy, dzięki czemu składniki się roztopią i połączą. Gdy tak się stanie, zestawiamy naczynie z ognia.
Teraz do miski przesypujemy cukier, mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wbijamy jajka, wlewamy kefir i dodajemy roztopione masło z czekoladą. Nie może też zabraknąć puree z bananów. Teraz wszystko bardzo dokładnie mieszamy, aby powstało jednolite ciasto.
Gotowe ciasto przelewamy do formy, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy. Kładziemy obranego i przekrojonego wzdłuż banana.
Wstawiamy formę do piekarnika na 1 godzinę. Pieczemy w temperaturze 170°C.
Po wyjęciu czekamy, aż ciasto ostygnie, a następnie je dekorujemy.