Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Fasolka szparagowa w stylu greckim 

fasolka

Kuchnia śródziemnomorska obfituje w nieskończoną ilość najróżniejszych przepisów. Jej główną zaletą jest to, że nawet wykorzystanie małej ilości składników może dać efekt pod względem smaku niesamowity. Przykładem jest fasolka szparagowa po grecku. 

Składniki: 

  • 500 g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej 
  • 1 puszka krojonych pomidorów 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
  • 1 szczypta płatków chili 
  • sól i pieprz 

Sposób przygotowania: 

Fasolę myjemy, osuszamy i obcinamy końcówki. Wrzątek powinien być osolony. Fasolkę gotujemy przez 15 minut, a następnie odcedzamy i odstawiamy. Przypomnijmy, że jeżeli mamy fasolkę mrożoną, to nie trzeba jej ani gotować, ani rozmrażać. Jeśli była kupiona mrożona, to bardzo szybko ugotuje się w pomidorowym sosie. 

Teraz rozgrzewamy w rondlu oliwę z oliwek, a następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Następnie smażymy do momentu zeszklenia. 

Dorzucamy pokrojone pomidory. Wlewamy wodę do puszki, a następnie wlewamy do sosu. Trzeba jeszcze doprawić całość solą, pieprzem i płatkami chili. Trzymamy na ogniu, aż danie nie zacznie wrzeć. 

Przyszedł czas na dodanie zamrożonej lub podgotowanej fasolki. Powinna się teraz dusić przez mniej więcej 10 minut. Będzie gotowa, gdy nabierze miękkości. 

Taką fasolkę najlepiej podawać z natką pietruszki. 

Powiązane posty