Babka to ciasto, które najczęściej jemy od święta. Tymczasem jest cała masa wspaniałych przepisów, które powinny być obowiązkowo wypróbowane przez doświadczonych smakoszy i znawców tego wspaniałego tradycyjnego ciasta. Przykładem jest babka pomarańczowa, której przygotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu.
Składniki:
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 180 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- proszek do pieczenia
- ekstrakt pomarańczowy
- 1 pomarańcza
- 100 g cukru pudru
- 200 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
Sposób przygotowania:
Roztapiamy masło najlepiej w rondlu razem z otartą skórką pomarańczową. Z pomarańczy wyciskamy sok i zostawiamy na później. Jaja razem z cukrem ucieramy w dużej misce. Robimy to do chwili, aż masa będzie gęsta, jasna i puszysta.
Dodajemy przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i ekstrakt pomarańczowy. Wszystkie składniki należy delikatnie zmiksować. Teraz dodajemy roztopione masło oraz ze skórkę z pomarańczy i wszystko razem mieszamy.
Formę, w której będzie się piec babkę, należy wysmarować masłem. Wlewamy masę i pieczemy przez 45 minut w piekarniku, który powinien być rozgrzany do 170°C.
Następnie do miski przesiewamy cukier puder i dodajemy 2 łyżki soku z pomarańczy. Teraz energicznie mieszamy. Gdy ciasto jest już ostudzone, polewamy przygotowanym lukrem. Na wierzch sypiemy kandyzowane pomarańcze.