Chałwa to wyjątkowo słodki przysmak ceniony przez wszystkich łasuchów. Może jednak także wystąpić w postaci składnika bardzo smacznego ciasta. Czas przygotowania nie będzie długi, ponieważ ciasto takie nie wymaga pieczenia. Smakuje natomiast obłędnie.
Składniki:
- ok. 30 porcji
- 600 g herbatników maślanych (z ząbkami), użyłam kakaowych
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- krem chałwowy
- 1 litr mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 200 g masła (miękkiego)
- 300 g chałwy waniliowej
Opcjonalnie:
- 3 łyżki likieru kokosowego, Malibu lub likieru amaretto
- dekoracja: np. 100 g pokruszonej chałwy, pokruszone sezamki, tarta czekolada, kakao
Sposób przygotowania:
Odlewamy półtorej szklanki mleka. Musimy je dokładnie wymieszać razem z mąką pszenną i ziemniaczaną, a także żółtkami, cukrem i likierem.
Mleko, które pozostało, gotujemy. Jak już zacznie kipieć, wlewamy do niego mieszankę wcześniej przygotowaną. Cały czas jednak musimy mieszać. Czekamy, aż całość się zagotuje.
Gdy budyń będzie już gotowy, zestawiamy go z ognia i przelewamy do czystej miski. Musimy czekać, aż całkowicie ostygnie. Na górę warto położyć folię spożywczą. Dzięki temu nie zrobi się kożuch.
Następnie przez około 3 minuty będziemy ubijać masło do momentu, aż się napuszy. Potem stopniowo dodajemy budyń, wciąż jednak ubijając. Na koniec dokładamy pokruszoną chałwę i wszystko razem miksujemy.
W kolejnym etapie będziemy musieli wysmarować formę. Powinna mieć wymiary 20 x 30 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia, a następnie układamy kolejną warstwę. Najpierw herbatniki, a potem krem chałwowy. Powinny powstać 4 takie warstwy. Na górze natomiast ma być warstwa kremu. Gdy położymy już drugą warstwę herbatników, to smarujemy je dżemem.
Po przygotowaniu ciasta wstawiamy je do lodówki. Powinno pozostać tam przez całą noc. Na chwilę przed podaniem posypujemy ciasto pokruszoną chałwą albo kakao lub tartą czekoladą.