Jeżeli brakuje Ci czasu, ale często masz ochotę na jakieś niezbyt kaloryczne ciasto, to ta propozycja może się spodobać Tobie i Twoim gościom. Jogurtowe ciasto ze śliwkami przygotowuje się szybko, a na talerzu wygląda po prostu przepięknie.
Składniki:
- 2 kubeczki* jogurtu naturalnego pełnotłustego o pojemności 150 g
- 1 i 1/2 kubeczka cukru
- 3 jajka
- 1 kubeczek dobrego oleju roślinnego np. słonecznikowego lub z orzechów arachidowych
- 4 kubeczki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (opcjonalnie)
- 300 g smacznych niekwaśnych śliwek pokrojonych na małe kawałki (lub 2 jabłka, obrane i pokrojone na kawałeczki)
Sposób przygotowania:
Potrzebna będzie tortownica o średnicy mniej więcej o 25 cm. Musimy ją posmarować masłem albo olejem. W międzyczasie najlepiej już włączyć piekarnik, aby nagrzał się do 200 ° C.
Potrzebna będzie duża miska. W niej wymieszamy jogurt z jajkami, cukrem, a jeszcze dodatkowo, jeżeli chcemy, z cukrem waniliowym. Dodajemy także olej i przesiewamy mąkę wspólnie z proszkiem do pieczenia.
Potem dodajemy śliwki i mieszamy tak długo, aż składniki się połączą. W kolejnym kroku wylewamy do formy, którą wstawiamy do rozgrzanego już piekarnika. Ciasto należy piec przez 45 minut.