Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ciasto kora 

Ciasto kora 

Jeżeli już ktoś podaje ciasto na stół, to spodziewamy się, że będzie ono nie tylko dobrze smakować, ale również atrakcyjnie wyglądać. Takie właśnie jest ciasto kora, które szczególnie duże wrażenie robi po ukrojeniu i położeniu na talerzyku. Wszystko dzięki warstwie galaretki brzoskwiniowej, delicjom pomarańczowym i zmielonym orzechom włoskim. 

Składniki: 

  • 20 g orzechów włoskich 
  • 80 g rodzynek 
  • 100 g wiórek kokosowych 
  • 4 łyżki mąki pszennej 
  • 8 jajek 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 50 g cukru 
  • 1 puszka brzoskwiń 
  • 2 galaretki brzoskwiniowe 
  • 50 g masła 
  • delicje pomarańczowe 
  • napar kawowy 

Sposób przygotowania: 

Orzechy włoskie musimy zmielić na pyłek, a rodzynki po usmażeniu posiekać na małe kawałki. Wiórki kokosowe wsypujemy do miski i dodajemy proszek do pieczenia. Dodajemy także rodzynki, mąkę i zmielone orzechy. 

Następnie musimy ubić białka na sztywną pianę. Podczas ubijania dodajemy stopniowo łącznie 200 g cukru. Najważniejsze jest to, aby masa stała się sztywna i lśniąca. Pod sam koniec ubijania dodajemy 3 żółtka. Gdy masa będzie gotowa, przelewamy ją do suchych składników i mieszamy, ale delikatnie. Tak powstałe ciasto należy przenieść do 2 form, które powinny być wyłożone papierem do pieczenia. Teraz należy je wstawić na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 160°C. 

Oby nie tracić czasu, zabieramy się za brzoskwinie, które odsączamy. Syrop natomiast wlewamy do rondelka. Dodajemy szklankę wody i 50 g cukru. Teraz trzeba całość zagotować. 

W szklance wody rozpuszczamy budynie, a potem miksujemy z pozostałymi 5 żółtkami. Potem wlewamy do syropu, mieszamy i czekamy, aż całość się zagotuje. Potem odstawiamy na bok. 

Teraz musimy masło ubić na gładką masę i dodać do masy budyniowej, po czym wszystko razem wymieszać. Bierzemy teraz jeden z placków i umieszczamy w formie. Następnie smarujemy połową porcji budyniu. 

Delicje układamy na blaszkę spodem do góry i zaparzamy kawę. Musimy nasączyć nią delicje. Następnie smarujemy pozostałym budyniowym kremem. Teraz przykładamy drugi blat ciasta. 

W 700 ml wody rozpuszczamy galaretki i zostawiamy do wystudzenia. Potem kroimy w paski brzoskwinie i układamy na cieście. Na górę wylewamy galaretkę. Wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu masa stężeje. 

Powiązane posty