Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Wątróbka wieprzowa do obiadu 

kawałki wątróbki na stole

Walory smakowe i zdrowotne wątróbki są już chyba legendarne. W Polsce ogromną popularnością cieszą się wątróbki drobiowe, a całkiem niesłusznie pomijane są wieprzowe. A to przecież idealna propozycja, jeżeli zamiast schabowego chcemy zaproponować inny rodzaj mięsa na tradycyjnie przygotowany obiad. Wątróbka wieprzowa smażonej z ziołami i cebulą to idealny dodatek do ziemniaków. Może być też spożywana wedle uznania do pieczywa. 

Składniki: 

  • 350 g wątroby wieprzowej 
  • 1 cebula 
  • 1 łyżka mąki 
  • pieprz i sól 
  • majeranek 
  • jeden ząbek czosnku 
  • natka pietruszki 
  • zioła prowansalskie 
  • 5 łyżek oleju do smażenia 

Sposób przygotowania: 

Na początek posiekajmy cebulę w piórka. Następnie po dokładnym umyciu wątróbki osuszamy ją i kroimy na małe porcje. Teraz trzeba zetrzeć czosnek i każdy kawałek wątróbki obtoczyć w mące. Potem kawałki te kładziemy na rozgrzanym oleju na patelni. 

Dodajemy cebulę i czosnek i tak wszystko razem smażymy mniej więcej 8 minut. Co jakiś czas trzeba przemieszać zawartość patelni. 

Wątróbka dopiero na sam koniec powinna być doprawiona solą, pieprzem i ziołami. Najlepiej będzie smakować podana na ciepło zaraz po usmażeniu.

Powiązane posty