Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Cukinia faszerowana Chili Con Carne 

Cukinia faszerowana Chili Con Carne 

Cukinię można przygotowywać na wiele rozmaitych sposobów. Świetnie jednak zawsze komponuje się z mięsem. W tym przepisie będzie faszerowana wołowiną, fasolą i kukurydzą. Nie zabraknie też pomidorów i mozzarelli. W efekcie wyjdzie nam bardzo pożywne, a przede wszystkim niezwykle smakowite danie. 

Składniki: 

  • 2 cukinie, każda po ok. 440 g 
  • sól, pieprz, 2 łyżki oliwy 
  • 300 g mielonej wołowiny 
  • 1/2 cebuli 
  • 2 ząbki czosnku 
  • przyprawy: sól, pieprz, po 1 łyżeczce oregano, papryki i kminu rzymskiego oraz szczypta chili 
  • 1/2 szklanki czarnej ewentualnie czerwonej fasoli 
  • 1/2 szklanki kukurydzy 
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów (lub 1 świeży pomidor) 
  • 150 g tartej mozzarelli 
  • do posypania: pokrojona 1/2 pomidora i 1/4 cebuli + świeża kolendra 

Sposób przygotowania: 

Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Potem zabieramy się za cukinie. Należy je umyć i pokroić wzdłuż na 2 połówki. Wydrążamy miąższ, aby powstało wgłębienie. Miąższu nie wyrzucamy. 

Układamy cukinie rozcięciem do góry na blaszce do pieczenia albo w naczyniu do zapiekania. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy także łyżką oliwy, a następnie wstawiamy je do piekarnika na 15 minut. 

Nie tracimy jednak czasu i równolegle przygotowujemy farsz. Na dużą patelnię należy wlać jedną łyżkę oliwy i podduszamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy posiekany miąższ cukinii i smażymy przez około 5 minut, mieszając. 

W kolejnym kroku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili smażenia dodajemy mielone mięso i smażymy przez mniej więcej 7 minut. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy także resztę przypraw i wszystko razem mieszamy. Po chwili dodajemy odcedzoną kukurydzę, fasolkę i pomidory z puszki. 

Wszystkie składniki smażymy przez około 5 minut, a potem wykładamy na podpieczoną cukinię. Następnie ponownie wkładamy do piekarnika na 10 minut. Posypujemy jeszcze serem i pieczemy kolejne 5 minut. 

Po tym czasie danie jest gotowe. 

Powiązane posty