Wyborny deser, któremu nie będziesz w stanie się oprzeć. Skosztuj nieba i zachwyć swoich gości. Curros to prosty przepis na odrobinę słodyczy. Słodyczy, która nie da o sobie zapomnieć. Lody waniliowe z czekoladą, kremówką i kakao – czy może być coś lepszego?
Składniki
- lody waniliowe: 600 gramów
- olej arachidowy: 750 mililitrów
- cukier: 60 gramów
- mielony cynamon: 1 łyżeczka
Churros
- woda: 185 mililitrów
- olej roślinny: 50 mililitrów
- sól: 1 szczypta
- mąka: 150 gramów
Sos czekoladowo-pomarańczowy
- gorzka czekolada: 90 gramów
- śmietana kremówka: 90 mililitrów
- woda: 45 mililitrów
- kakao: 2 łyżki
- skórka pomarańczowa: 0.5 łyżeczki
Przygotowanie
W naszym procesie przygotowania sosu czekoladowego, najpierw zagotowujemy śmietankę kremówkę, wodę oraz dodajemy skórkę pomarańczową. Następnie łączymy to wszystko z pokruszoną czekoladą i kakao, dokładnie mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
W przypadku przygotowania churrosów, na początek zagotowujemy wodę, olej i sól. Po zmniejszeniu ognia dodajemy mąkę, dokładnie mieszając, aż uzyskamy gładką masę. Następnie przekładamy ją do woreczka do dekoracji zakończonego gwiazdką. Rozgrzewamy olej do temperatury 180 stopni, formujemy 12 ciastek o długości 10 cm i smażymy je, aż staną się złociste i chrupiące. Najlepiej smażyć churrosy w dwóch lub trzech partiach. Po usmażeniu, odsączamy je na papierowym ręczniku, a następnie obtaczamy w mieszance cukru i cynamonu.
Serwujemy churrosy z ciepłym lub gorącym sosem czekoladowym i lodami. Możemy również ozdobić deser skórką pomarańczową, aby dodać mu dodatkowego uroku.