W lodówce zawsze powinna być jakaś pasta, którą można posmarować pieczywo i szybko ugasić głód. Doskonałą propozycją dla miłośników kanapek będzie pasta z bobu i kaszy jaglanej. To wspaniałe, bogate w smaki, ale także bardzo zdrowe smarowidło, które może także pełnić rolę dipu do warzyw.
Składniki:
- 250 g bobu w skórce
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju lnianego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki posiekanej świeżej mięty
Sposób przygotowania:
Najpierw musimy przepłukać kaszę, a następnie sparzyć ją wrzątkiem. Następnie przekładamy ją do rondla, gdzie wlewamy bulion. Teraz musi się zagotować na małym ogniu, aż będzie miękka. Gotujemy ją pod przykryciem. Podczas gotowania, jeżeli jest taka potrzeba, uzupełniamy płyn, a po ugotowaniu kaszę odcedzamy.
Następnie należy przepłukać bób i gotować na parze, aż stanie się miękki. Powinno to trwać około 20 minut. Gdy ostygnie, usuwamy skórkę.
Teraz składniki pasty miksujemy w blenderze, a następnie doprawiamy, wzbogacamy ją posiekaną miętą i mieszamy.
Pasta jest gotowa i można nią smarować pieczywo.