Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Czekolada na gorąco na czerwonym winie

czekolada

Czekoladę kochają wszyscy szczególnie z uwagi na dużą zawartością magnezu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ten napój z dodatkiem wytrawnego wina będzie wspaniałą propozycją dla tych wszystkich, którzy uwielbiają testować nowe napoje i połączenia smaków. Do tego trunek taki ma niezwykle pozytywny kolor.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka zagęszczonego 7,5% (niebieski kartonik) 
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 
  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej 
  • 2 łyżki likieru amaretto lub 2 łyżki cukru, lub syropu klonowego (ilość do smaku) 

Sposób przygotowania: 

Potrzebny będzie garnek. Do niego wlewamy mleko i wino. Podajemy także połamaną na kostki czekoladę, cukier i likier. 

Taką mieszankę podgrzewamy na średnim ogniu. Cały czas jednak mieszamy do momentu, aż składniki się podgrzewają. Powinny być gorące, ale absolutnie nie możemy doprowadzić do zagotowania się napoju. Czekolada ma się rozpuścić, a napój ma uzyskać kremową i jednolitą konsystencję. 

Podgrzewanie powinno trwać 4 minuty. Po tym czasie napój można już wlewać do filiżanek albo kieliszków. 

Powiązane posty