Jak przygotować idealną czekoladę? Wykorzystaj ten prosty przepis na deser i stwórz dzieło, któremu nikt się nie oprze. Czekolada na gorąco z dodatkiem chili i cynamonu to prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej.
Składniki
- 250 ml mleka
- 5 łyżek śmietanki kremowej 30%
- 2 łyżki cukru
- 1/3 łyżeczki mielonego chili (lub kawałek papryczki chili)
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu (lub kawałek kory cynamonu)
- 50 g gorzkiej lub deserowej czekolady
Przygotowanie
Wlewamy mleko i śmietankę do rondelka. Dodajemy cukier, cynamon oraz chili (jeśli przygotowujemy wersję dla dzieci, pomijamy chili). Podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści i mleko zacznie się gotować przy brzegach rondelka, co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie siekamy czekoladę na małe kawałeczki. Wsypujemy ją do gorącego mleka i podgrzewamy na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż czekolada będzie gładka i kremowa.
Podajemy w małych filiżankach. Opcjonalnie możemy udekorować bitą śmietaną oraz posypać płatkami chili lub/i kakao i cynamonem.