Gorąca czekolada, która poprawia samopoczucie i podnosi poziom endorfin (hormon szczęścia). Ten prosty przepis warto przygotowywać nie tylko jesienią i zimą, ale też latem. Wbrew pozorom, jest to dobry pomysł na poprawę samopoczucia w upalne dni. Rozgrzany napojem organizm nie traci energii na próby uregulowania ciała poprzez pot, bo napój robi to za niego.
Składniki:
- 500 ml mleka 3,2 proc.
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki (36 proc.)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 szczypty przyprawy chili
Sposób przygotowania:
Najpierw stawiamy na małym ogniu mały garnuszek z mlekiem i śmietanką. Składniki powoli doprowadzamy do wrzenia.
Następnie należy dodać pokruszoną czekoladę, cukier, cynamon i chili.
Najważniejsze jest to, aby czekolada się rozpuściła. Dlatego zawartość musimy podgrzewać jeszcze przez 10 minut. Pamiętajmy jednak o tym, aby nie doprowadzić do zagotowania się czekolady.
Jeżeli już uzyskamy odpowiednią konsystencję, można odczekać, aż nieco stygnie i delektować się wspaniałym aromatem i smakiem.