Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

Wyjątkowy sok wielokrotnie wspomoże Cię w kuchni. Popularna i tradycyjna receptura na wyjątkowy sok z czarnego bzu już na Ciebie czeka.

Składniki

  • Woda – 1 l
  • Cukier – 200 g
  • Owoce czarnego bzu – 1 kg

Przygotowanie

Myjemy i osuszamy owoce czarnego bzu. Odcinamy od owoców gałązki. Usuwamy wszystkie niejadalne części rośliny. Teraz gotujemy litr wody w garnku, gdzie dodajemy cukier. Owoce dodajemy w momencie, gdy cukier całkowicie się rozpuści. Całość gotujemy ok. 30 minut na małym ogniu.

Sok z owocami blendujemy ręcznym blenderem, co pozwoli wydobyć więcej drogocennego soku. Wywar przecedzamy przez sito lub gazę i przelewamy go do słoika. Po ostygnięciu zakręcamy słoik. Sok z czarnego bzu możemy przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.

Powiązane posty