Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Czekoladowe naleśniki z truskawkami

Naleśniki czekoladowe z truskawkami, screen z YouTube

Czekolada i truskawki. Czy można wyobrazić sobie lepszy początek dnia? Już sam aromat tej wybornej potrawy rozbudzi wszystkich domowników. A następnie każdy wyruszy przed siebie z uśmiechem na twarzy.

Składniki na naleśniki

  • Mleko (1 szklanka)
  • Jajko (1 sztuka)
  • Ciemne kakao (3 łyżeczki)
  • Woda gazowana (1 szklanka)
  • Mąka pszenna (1 i 3/4 szklanki)
  • Sól (szczypta)

Składniki na nadzienie

  • Cukier puder (3 łyżeczki)
  • Serek homogenizowany straciatella (300 g)
  • Twaróg półtłusty (250 g)
  • Truskawki (100 g)

Dodatkowe składniki

  • Czekolada mleczna (50 g)
  • Śmietana kremówka 30% (2 łyżki)

Przygotowanie

Do wysokiej miski dodajemy wszystkie składniki na naleśniki i dokładnie mieszamy. Składniki muszą się doskonale ze sobą połączyć. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron.

Do osobnej miski dodajemy wszystkie składniki na nadzienie (poza truskawkami) i mieszamy. Tak przygotowane nadzienie równomiernie rozprowadzamy na usmażonych naleśnikach. Całość posypujemy drobno posiekanymi truskawkami (oczywiście bez szypułek). Następnie naleśniki zwijamy w rulony lub tradycyjne trójkąty.

Teraz w niewielkim rondelku rozpuszczamy czekoladę mleczną i mieszamy ją ze śmietaną kremówką. Tak przygotowaną polewą dekorujemy naleśniki, które są już gotowe do podania.

Powiązane posty