Czekolada i truskawki. Czy można wyobrazić sobie lepszy początek dnia? Już sam aromat tej wybornej potrawy rozbudzi wszystkich domowników. A następnie każdy wyruszy przed siebie z uśmiechem na twarzy.
Składniki na naleśniki
- Mleko (1 szklanka)
- Jajko (1 sztuka)
- Ciemne kakao (3 łyżeczki)
- Woda gazowana (1 szklanka)
- Mąka pszenna (1 i 3/4 szklanki)
- Sól (szczypta)
Składniki na nadzienie
- Cukier puder (3 łyżeczki)
- Serek homogenizowany straciatella (300 g)
- Twaróg półtłusty (250 g)
- Truskawki (100 g)
Dodatkowe składniki
- Czekolada mleczna (50 g)
- Śmietana kremówka 30% (2 łyżki)
Przygotowanie
Do wysokiej miski dodajemy wszystkie składniki na naleśniki i dokładnie mieszamy. Składniki muszą się doskonale ze sobą połączyć. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron.
Do osobnej miski dodajemy wszystkie składniki na nadzienie (poza truskawkami) i mieszamy. Tak przygotowane nadzienie równomiernie rozprowadzamy na usmażonych naleśnikach. Całość posypujemy drobno posiekanymi truskawkami (oczywiście bez szypułek). Następnie naleśniki zwijamy w rulony lub tradycyjne trójkąty.
Teraz w niewielkim rondelku rozpuszczamy czekoladę mleczną i mieszamy ją ze śmietaną kremówką. Tak przygotowaną polewą dekorujemy naleśniki, które są już gotowe do podania.