Jeżeli krem deserowy jest przyrządzony według dobrego przepisu, to można go wykorzystać nie tylko jako wnętrze smacznych babeczek lub dodatek do gofrów. Ten czekoladowy krem z malinami jest tak pyszny, że wiele osób bierze łyżeczkę i zjada go w całości.
Składniki:
- 1 opakowanie budyniu smaku czekoladowym bez cukru
- pół kostki masła
- 400 ml mleka
- 250 g malin
- 1 opakowanie galaretki malinowej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
Budyń przygotowujemy zgodnie z informacjami umieszczonymi na opakowaniu. Pamiętajmy jednak, aby nie dodawać mąki, a po przyrządzeniu przykryć budyń folią. Odstawiamy do studzenia.
Tak samo postępujemy z galaretką malinową, którą przygotowujemy w 100 ml wody. Należy ją dobrze wymieszać i zmiksować z malinami.
Potrzebny będzie pucharek. W nim układamy warstwę budyniu, którą przekładamy musem malinowym. Taki przekładaniec kończymy warstwą kremu budyniowego.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w wodzie, dodając 2 łyżki śmietanki. Czekoladową masę wylewamy na warstwę budyniową. Na górę sypiemy maliny.