Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Bananowy deser z rumem 

deser w pucharku

Jeżeli zapraszasz kilkoro przyjaciół i chcesz przygotować jakiś ciekawy deser z odrobiną alkoholu, idealnie sprawdzi się właśnie taki. Przygotujesz go szybko i będzie na pewno całkiem niezłą, oryginalną niespodzianką kulinarną. 

Składniki: 

  • banany 
  • mleko 
  • rum 
  • bita śmietana 
  • żelatyna 
  • sok z cytryny 
  • wiórki kokosowe 
  • mięta 
  • cytryna 

Sposób przygotowania: 

W pierwszej kolejności mleko, które powinno być wcześniej schłodzone, należy wlać do wysokiego naczynia. Teraz dodajemy bitą śmietanę, ale powoli i miksujemy mniej więcej przez 5 minut aż do ubicia piany. 

W 2 łyżkach zimnej wody należy namoczyć żelatynę. Potem podgrzewamy ją i mieszamy, aż się rozpuści. 

Teraz trzeba obrać ze skóry banany i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. W kolejnym kroku do bitej śmietany dodajemy banany, rum, wiórki kokosowe, sok cytrynowy, a także żelatynę. Wszystko razem musimy delikatnie wymieszać. 

Tak przygotowany deser jest już prawie gotowy. Pozostaje ułożyć go dekoracyjnie w pięknych pucharkach. Podawany może być z dekoracją listków mięty i plasterkami cytryny. 

Powiązane posty