Jeżeli zapraszasz kilkoro przyjaciół i chcesz przygotować jakiś ciekawy deser z odrobiną alkoholu, idealnie sprawdzi się właśnie taki. Przygotujesz go szybko i będzie na pewno całkiem niezłą, oryginalną niespodzianką kulinarną.
Składniki:
- banany
- mleko
- rum
- bita śmietana
- żelatyna
- sok z cytryny
- wiórki kokosowe
- mięta
- cytryna
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności mleko, które powinno być wcześniej schłodzone, należy wlać do wysokiego naczynia. Teraz dodajemy bitą śmietanę, ale powoli i miksujemy mniej więcej przez 5 minut aż do ubicia piany.
W 2 łyżkach zimnej wody należy namoczyć żelatynę. Potem podgrzewamy ją i mieszamy, aż się rozpuści.
Teraz trzeba obrać ze skóry banany i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. W kolejnym kroku do bitej śmietany dodajemy banany, rum, wiórki kokosowe, sok cytrynowy, a także żelatynę. Wszystko razem musimy delikatnie wymieszać.
Tak przygotowany deser jest już prawie gotowy. Pozostaje ułożyć go dekoracyjnie w pięknych pucharkach. Podawany może być z dekoracją listków mięty i plasterkami cytryny.