Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa z soczewicą i makaronem 

zupa w misce

Po soczewicę sięgamy coraz odważniej i bardzo dobrze, ponieważ jest bardzo odżywcza i zdrowa. Tym bardziej będzie syta, jeżeli podamy ją z makaronem. A z odpowiednimi przyprawami będzie smakować jeszcze lepiej. 

Składniki: 

  • czerwona soczewica 
  • seler naciowy 
  • cebula i czosnek 
  • kwasek cytrynowy 
  • oliwa 
  • pomidory z puszki krojone 
  • chili pieprz cayenne 
  • makaron muszelki 
  • mozarella 
  • liść laurowy 
  • natka pietruszki 
  • pieprz czarny 

Sposób przygotowania: 

W lekko osolonej wodzie gotujemy soczewicę przez 15 minut. Powinna się gotować razem z jedną obraną cebulą, pokrojonym drobno selerem naciowym i liściem laurowym. 

Drugą cebulę należy drobniutko posiekać i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko razem smażymy mniej więcej 10 minut. Kolejny krok to dodanie pokrojonych pomidorów z puszki razem z zalewą. W następnym etapie wszystko smażymy około 10 minut. 

Gdy już soczewica się ugotuje, należy ją odsączyć i dodać do pomidorów. Następnie wlewamy 3 szklanki wody. Doprawiamy całość pieprzem cayenne, czarnym pieprzem i solą. 

Makaron natomiast ugotowany już w osolonej wodzie pozostaje odcedzić i dodać do zupy. Na sam koniec można dodać, akcentując smaki natkę pietruszki i trochę kwasku cytrynowego. Taką zupę podaje się z pokrojoną w kostkę mozarellą.

Powiązane posty