Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Deserki z czekoladą i malinami

Deserki z czekoladą i malinami

Wyborne małe deserki z czekoladą, malinami i bitą śmietaną. Słodycz, która rozpływa się w ustach.

Składniki

  • około 100 – 150 g malin
  • kilkanaście małych listków mięty
  • 250 ml śmietanki kremowej 36% lub 30%, bardzo zimnej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 25 g masła

Przygotowanie

Maliny rozrywamy i rozpłaszczamy delikatnie. Następnie układamy je w naczyniach deserowych. Powinny sięgać ok. 1/3 wysokości naczynia. Kilka malin zostawiamy do dekoracji na koniec. Na malinach w szklankach układamy listki mięty. Teraz ubijamy połowę śmietanki kremowej z cukrem pudrem. Przekładamy ją do lodówki.

Następnie przygotowujemy mus czekoladowy. W tym celu resztę śmietany kremówki gotujemy w rondelku, do którego dodajemy po chwili również kawałki pokruszonej czekolady. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Teraz dodajemy masło małymi partiami, energicznie przy tym mieszając. Naszym celem jest uzyskanie gładkiej masy czekoladowej.

Pianę z lodówki przekładamy do kielichów deserowych, a na pianę przelewamy mus czekoladowy. Całość dekorujemy malinami i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Powiązane posty