Proste w przygotowaniu. Doskonale sprawdzą się jako przekąska, deser, drugie śniadanie czy zwyczajne zaspokojenie zachcianki. Do tego przygotujesz je w zaledwie 10 minut.
Składniki
- Masło (250 g)
- Cukier (250 g)
- Jajka (2 sztuki)
- Sól (szczypta)
- Mąka (500 g)
- Cukier wanilinowy (2 opakowania)
Przygotowanie
Na początek miksujemy masło z cukrem i cukrem waniliowym, po czym dodajemy jajka. Dokładnie mieszamy i dosypujemy mąkę. Zagniatamy teraz elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego dowolne kształty (kółka, gwiazdy, kwadraty, a nawet bardziej skomplikowane wzory).
Piekarnik rozgrzewamy do 200 oC. Przygotowane ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wkładamy je do rozgrzanego piekarnika na ok. 10 minut. Gotowe – ciastka można spokojnie podać do stołu.