Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Domowe ciastka waniliowe

Ciastka waniliowe, screen z YouTube

Proste w przygotowaniu. Doskonale sprawdzą się jako przekąska, deser, drugie śniadanie czy zwyczajne zaspokojenie zachcianki. Do tego przygotujesz je w zaledwie 10 minut.

Składniki

  • Masło (250 g)
  • Cukier (250 g)
  • Jajka (2 sztuki)
  • Sól (szczypta)
  • Mąka (500 g)
  • Cukier wanilinowy (2 opakowania)

Przygotowanie

Na początek miksujemy masło z cukrem i cukrem waniliowym, po czym dodajemy jajka. Dokładnie mieszamy i dosypujemy mąkę. Zagniatamy teraz elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego dowolne kształty (kółka, gwiazdy, kwadraty, a nawet bardziej skomplikowane wzory).

Piekarnik rozgrzewamy do 200 oC. Przygotowane ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wkładamy je do rozgrzanego piekarnika na ok. 10 minut. Gotowe – ciastka można spokojnie podać do stołu.

Powiązane posty