Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Domowe hot-dogi

Prosty przepis na domowe hot-dogi

Domowe hot-dogi w nietypowej wersji są idealne na imprezy i domówki, ale również jako lekki obiad czy śniadanie. Ich przygotowanie, wbrew pozorom, jest bardzo łatwe. Warto wykorzystać ten przepis na hot-dogi, aby zachwycić wszystkich biesiadników.

Składniki

  • Parówki (6 sztuk)
  • Drożdże (10 g)
  • Masło (30 g)
  • Mleko (45 g)
  • Cukier (20 g)
  • Mąka pszenna (150 g)
  • Jajka (2 sztuki)
  • Sól (szczypta)

Przygotowanie

Do garnka wsypujemy cukier, a następnie wbijamy jajka i połowę masła. Całość podgrzewamy do momentu, aż składniki się rozpuszczą (ale nie pozwalamy do ich zagotowania). Do tak przygotowanej masy dodajemy mąkę, jajka i drożdże. Całość dokładnie mieszamy, żeby składniki się połączyły. Dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Teraz dodajemy drugą połowę masła i wyrabiamy jednolite ciasto. Odkładamy je do miski i przykrywamy bawełnianą ścierką, żeby spokojnie wyrosło.

Tak przygotowane ciasto przekładamy na stolnicę posypaną odrobiną mąki i rozwałkowujemy, żeby przybrało kształt prostokąta. Następnie kroimy je na równe części wzdłuż ciasta (długie pasy). Każdą parówkę ciasto owijamy spiralnie ciastem. Nietypowe hot-dogi kładziemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Przed wstawieniem do piekarnika, hot-dogi smarujemy odrobiną mleka. Blachę wkładamy na ok. 9 minut do piekarnika rozgrzanego do 230 oC.

Przepis na domowe hot-dogi możemy modyfikować na wiele interesujących sposobów. Może to być chociażby posypanie owiniętych ciastem parówek sezamem. Popularną metodą jest również dodanie do środka (razem z parówkami) kawałków boczku lub żółtego sera.

Powiązane posty