Domowe hot-dogi w nietypowej wersji są idealne na imprezy i domówki, ale również jako lekki obiad czy śniadanie. Ich przygotowanie, wbrew pozorom, jest bardzo łatwe. Warto wykorzystać ten przepis na hot-dogi, aby zachwycić wszystkich biesiadników.
Składniki
- Parówki (6 sztuk)
- Drożdże (10 g)
- Masło (30 g)
- Mleko (45 g)
- Cukier (20 g)
- Mąka pszenna (150 g)
- Jajka (2 sztuki)
- Sól (szczypta)
Przygotowanie
Do garnka wsypujemy cukier, a następnie wbijamy jajka i połowę masła. Całość podgrzewamy do momentu, aż składniki się rozpuszczą (ale nie pozwalamy do ich zagotowania). Do tak przygotowanej masy dodajemy mąkę, jajka i drożdże. Całość dokładnie mieszamy, żeby składniki się połączyły. Dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Teraz dodajemy drugą połowę masła i wyrabiamy jednolite ciasto. Odkładamy je do miski i przykrywamy bawełnianą ścierką, żeby spokojnie wyrosło.
Tak przygotowane ciasto przekładamy na stolnicę posypaną odrobiną mąki i rozwałkowujemy, żeby przybrało kształt prostokąta. Następnie kroimy je na równe części wzdłuż ciasta (długie pasy). Każdą parówkę ciasto owijamy spiralnie ciastem. Nietypowe hot-dogi kładziemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Przed wstawieniem do piekarnika, hot-dogi smarujemy odrobiną mleka. Blachę wkładamy na ok. 9 minut do piekarnika rozgrzanego do 230 oC.
Przepis na domowe hot-dogi możemy modyfikować na wiele interesujących sposobów. Może to być chociażby posypanie owiniętych ciastem parówek sezamem. Popularną metodą jest również dodanie do środka (razem z parówkami) kawałków boczku lub żółtego sera.