Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Dyniowy hummus

Dyniowy hummus

Dyniowy hummus to wspaniały pomysł na śniadanie. Zdrowy, smaczny i prosty w przygotowaniu.

Składniki:

  • 1 puszka (400 g) ugotowanej ciecierzycy lub 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 szklanka puree z pieczonej dyni
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka masła orzechowego lub tahini
  • 1/2 ząbka czosnku

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • Sól i pieprz

Do dekoracji:

  • Pestki dyni
  • Curry
  • Płatki chili
  • Oliwa

Przygotowanie

Przygotowujemy puree z pieczonej dyni i odciskamy je w gazie. Ugotowaną ciecierzycę z oliwą miksujemy w blenderze. Teraz dodajemy wszystkie składniki na dyniowy hummus i przyprawy. Miksujemy jeszcze chwilę. Pastę przekładamy do miski i dekorujemy pestkami dyni, curry, oliwą oraz płatkami chili. To wspaniały pomysł na śniadanie, które zachwyci każdego.

Powiązane posty