Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Bananowy dżem 

dżem

Banany są zdrowe, pożywne i dają wiele energii. Czasem zdarza się tak, że za szybko dojrzewają i zaczynają się psuć. Jeśli chcemy je ocalić, to możemy przygotować bananowy dżem. Przepis kulinarny na ten przysmak jest prosty i daje wielkie możliwości.

Składniki: 

  • 1 kg dojrzałych bananów 
  • 1/2 szklanki wody 
  • 4 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżki galaretki cytrynowej lub krystalicznej 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 

Sposób przygotowania: 

Potrzebny będzie duży garnek z grubym dnem. Wlewamy sok z cytryny i wodę. Dodajemy jeszcze cukier i cukier z wanilią. Wszystko razem mieszamy i dodajemy obrane, pokrojone w plasterki banany. Teraz całość podgrzewamy na niedużym ogniu, nieustannie mieszając. 

Gdy zauważamy, że wszystko już zaczyna się gotować, miksujemy składniki blenderem tak, aby powstała gładka masa. Na małym ogniu gotujemy ją przez 20 minut, czasami mieszając. 

Następnie dodajemy galaretkę i znów ponownie wszystko dokładnie mieszamy. Teraz podgrzewamy przez 10 minut. 

Tak przygotowany bananowy dżem umieszczamy w czystych i suchych słoiczkach. Trzeba je mocno zakręcić, a następnie odwrócić do góry dnem. Odstawiamy, aby całkowicie ostygły. 

Dżem przechowujemy w spiżarni. 

Powiązane posty