Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Farfalle z pesto

Farfalle z pesto i pomidorami

Wyjątkowo pyszny i prosty obiad, który można przygotować w zaledwie 20 minut. Znakomicie sprawdzi się przy każdej okazji i z pewnością każdemu zasmakuje. Przepis na szybki obiad nie wymaga dużych umiejętności kucharskich ani skomplikowanych składników.

Składniki:
– Makaron kokardki (200 g)
– Bazyliowe pesto (6 łyżeczek)
– Starty parmezan (3 łyżeczki)
– Pomidory koktajlowe (6 sztuk)
– Czosnek (1 ząbek)
– Suszone pomidory (5 sztuk)
– Bazylia (2-3 listki)
– Olej (odrobina do smażenia – opcjonalnie)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)

Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedzamy go i przekładamy do miski. Dodajemy do niego obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do naczynia wsypujemy również przekrojone na pół pomidory koktajlowe oraz suszone pomidory pokrojone w nieco cieńsze plasterki. Na koniec przekładamy do miski starty parmezan, pesto, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i przyozdabiamy listkami bazylii.
Opcjonalnie możemy ugotowany makaron odcedzić i przełożyć na patelnię z odrobiną oleju i dodać do niego wszystkie składniki poza liśćmi bazylii. Następnie całość smażymy przez 3-4 minuty, przekładamy na talerze i przyozdabiamy listkami bazylii.

Powiązane posty