Chociaż najłatwiej jest kupić gotowy makaron w sklepie, to obiady można podnieść o oczko wyżej. Wystarczy samodzielnie przygotować makaron, który następnie poda się w zupie lub jako spaghetti! Wbrew pozorom jest to całkiem proste i nie wymaga dużej wiedzy ani umiejętności kulinarnych.
Składniki
- Jajko (1 sztuka)
- Woda (125 ml)
- Mleko (115 ml)
- Mąka pszenna (300 g)
Przygotowanie
Mleko i wodę wlewamy do garnka, po czym delikatnie podgrzewamy mieszankę. W tym czasie na blacie usypujemy kopiec z mąki pszennej, na którego szczycie robimy wgłębienie i wbijamy do niego jajko. Składniki łączymy z użyciem noża (jakbyśmy siekali), a następnie dolewamy odrobinę podgrzanej wody z mlekiem. Teraz ręcznie wyrabiamy ciasto, aż uzyska jednolitą i gładką konsystencję.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Najlepiej zrobić to na stolnicy posypanej mąką, żeby ciasto się nie przyklejało. Tak powstały placek posypujemy odrobiną mąki i przykrywamy bawełnianą ściereczką, żeby nieco przesechł.
Następnie ciasto kroimy na grube plastry. Układamy je jeden na drugim i kroimy na wąskie nitki (najwygodniej jest kroić od węższej strony, żeby zrobić krótki makaron). Tak przygotowany makaron ponownie obtaczamy w mące i wkładamy go do wrzącej i osolonej wody. Gotujemy przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Na koniec makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą, dzięki czemu nie będzie się kleił.