Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kluski francuskie w sosie szpinakowym

Kluski francuskie z sosem szpinakowym na talerzu, screen z YouTube

Prosty przepis na wyborny obiad dla całej rodziny. Wystarczy pół godziny, żeby zachwycić wszystkich aromatycznym daniem pełnym witamin, a przy tym charakteryzującym się zniewalającym smakiem.

Składniki na kluski francuskie

  • Masło (40 g)
  • Jajko (2 sztuki)
  • Mąka pszenna (4 łyżki)
  • Sól (szczypta)

Składniki na sos szpinakowy

  • Ser pleśniowy (50 g)
  • Szczypior cebuli (12 g)
  • Szpinak Baby (200 g)
  • Czosnek (1 ząbek)
  • Śmietana 30% (250 ml)
  • Gałka muszkatołowa (szczypta)
  • Sól (szczypta)
  • Pieprz biały (szczypta)

Przygotowanie

Oddzielamy żółtka od jajek. Następnie masło miksujemy na puszystą piankę i dodajemy do niej żółtka (pojedynczo), cały czas przy tym mieszając zawartość misy. Kiedy składniki dobrze się połączą, wyłączamy robota. Do osobnej miski przekładamy białka ze szczyptą soli i ubijamy na sztywną pianę.

Teraz 2 łyżki przygotowanej piany przekładamy do masy maślanej i dodajemy do niej również odrobinę mąki. Całość dokładnie i delikatnie mieszamy, dodając stopniowo kolejne porcje piany i mąki. Powtarzamy proces aż do zużycia całej piany z jajek i mąki.

W sporym garnku gotujemy wodę, po czym zmniejszamy ogień. Porcje ciasta wkładamy za pomocą dużej łyżki do gotującej się wody. Tak przygotowane kluski gotujemy ok. 2 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

Pora przejść do przygotowania sosu szpinakowego. Ser pleśniowy kroimy na małe kawałki, a czosnek w cienkie plasterki. W niewielkim garnku gotujemy śmietanę z plasterkami czosnku. Po chwili do sosu dodajemy również gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Po kilku minutach dodajemy także pokrojone kawałki sera pleśniowego. Całość gotujemy do momentu, aż ser całkowicie się rozpuści.

Na koniec do przygotowanego i gorącego sosu dodajemy szpinak baby, który parzymy przez ok. 30 sekund.

Teraz wystarczy posiekać szczypiorek z cebuli, kluski nałożyć na talerze, polać sosem szpinakowym i udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Powiązane posty