Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Jajka sadzone ze szparagami 

szparagi z jajkiem

Posiłek spożywany w porze obiadowej wcale nie musi obfitować w dużą ilość składników. Wystarczą szparagi i jajka, aby poczuć się sytym. Poniższy przepis to także dobra opcja, jeżeli wybieramy dietetyczny lunch. A połączenie smaków jest w tym przypadku rzeczywiście niezwykłe.

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów 
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • 8 jajek 
  • sól 
  • szczypta białego pieprzu 

Sposób przygotowania: 

Usuwamy końce szparagów – te, które są zdrewniałe. Dobrą część, która nadaje się do jedzenia, gotujemy przez około 5 minut w osolonej wrzącej wodzie. Znak, że są gotowe, rozpoznamy po tym, gdy warzywa staną się miękkie, aczkolwiek nie mogą być rozgotowane. Potem szparagi odsączamy. 

Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Układamy szparagi i wbijamy jajka. Solimy i pieprzymy.

Smażymy je tak długo, aż białko całkowicie się zetnie. Postępujemy tak jak w przypadku jajek sadzonych na jedną stronę. Zwracamy więc uwagę, aby żółtko pozostało płynne. 

Takie danie najlepiej będzie smakować z zieloną sałatą albo kawałkiem pełnoziarnistej bułki. 

Powiązane posty