Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Sałatka z tuńczykiem

Prosta, pożywna i wyjątkowo aromatyczna. Wystarczy kilka prostych składników, żeby przygotować naprawdę dobre danie.

Składniki

  • Tuńczyk w oleju – 170 g
  • Ryż biały – 120 g
  • Kukurydza konserwowa – 80 g
  • Ogórek kiszony – 50 g
  • Szczypiorek – 0,3 pęczka
  • Jogurt naturalny – 30 g
  • Majonez – 15 g
  • Sól – 3 g
  • Pieprz czarny – 2 g
  • Papryka mielona słodka – 1 g

Przygotowanie

Gotujemy, odcedzamy i studzimy ryż. W tym czasie odlewamy olej z tuńczyka, a rybę przekładamy do miski. Rozdrabniamy ją widelcem i dodajemy ryż wraz z odcedzoną kukurydzą z puszki. Następnie dosypujemy pokrojone w kostkę ogórki i posiekany szczypiorek. Wszystko mieszamy.

W osobnej miseczce łączymy jogurt z majonezem, papryką, solą i pieprzem. Wymieszany sos przekładamy do miski z ryżem i ponownie mieszamy. Sałatka najlepiej będzie smakowała po 20 minutach spędzonych w lodówce.

Powiązane posty