Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Filety z kurczaka w parmezanowej panierce 

filety

Kurczaka można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Mięso jest delikatne i nie wymaga długiej obróbki cieplnej. Dosyć oryginalną propozycją są filety w panierce parmezanowej. 

Składniki: 

  • 1 podwójny filet kurczaka 
  • 3 łyżki masła 
  • 1 łyżka oliwy extra vergine 
  • 2/3 szklanki bułki tartej 
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu (lub grana padano) 
  • 2 większe pomidory 
  • 1 mała czerwona cebula 
  • 60 g tartego miękkiego sera (np. koziego, mozzarelli, provoletta) 
  • świeże zioła np. estragon, bazylia, tymianek 

Sposób przygotowania: 

Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Filety kurczaka rozdzielamy na 2 pojedyncze i każdy kroimy jeszcze poziomo na 2 cieńsze. Teraz rozbijamy tłuczkiem. 

Mięso doprawiamy solą i pieprzem i smarujemy roztopionym masłem z oliwą. Teraz obtaczamy w mieszance tartej bułki i tartego parmezanu. Tak przygotowane mięso układamy na blasze do pieczenia. Wcześniej należy ją wysmarować oliwą. Mięso powinno być zapiekane w piekarniku przez 15 minut. 

Pomidory po smażeniu obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Mieszamy je z drobno posiekaną czerwoną cebulą. 

Następnie piekarnik powinien być przełączony na funkcję grillowania. Jeżeli jej jednak nie ma, to temperaturę podnosimy do 240°C. Na filetach kładziemy salsę pomidorową i tarty ser. Teraz wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 5 minut. Posypujemy świeżymi ziołami. 

Powiązane posty