Kurczaka można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Mięso jest delikatne i nie wymaga długiej obróbki cieplnej. Dosyć oryginalną propozycją są filety w panierce parmezanowej.
Składniki:
- 1 podwójny filet kurczaka
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 2/3 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki tartego parmezanu (lub grana padano)
- 2 większe pomidory
- 1 mała czerwona cebula
- 60 g tartego miękkiego sera (np. koziego, mozzarelli, provoletta)
- świeże zioła np. estragon, bazylia, tymianek
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Filety kurczaka rozdzielamy na 2 pojedyncze i każdy kroimy jeszcze poziomo na 2 cieńsze. Teraz rozbijamy tłuczkiem.
Mięso doprawiamy solą i pieprzem i smarujemy roztopionym masłem z oliwą. Teraz obtaczamy w mieszance tartej bułki i tartego parmezanu. Tak przygotowane mięso układamy na blasze do pieczenia. Wcześniej należy ją wysmarować oliwą. Mięso powinno być zapiekane w piekarniku przez 15 minut.
Pomidory po smażeniu obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Mieszamy je z drobno posiekaną czerwoną cebulą.
Następnie piekarnik powinien być przełączony na funkcję grillowania. Jeżeli jej jednak nie ma, to temperaturę podnosimy do 240°C. Na filetach kładziemy salsę pomidorową i tarty ser. Teraz wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 5 minut. Posypujemy świeżymi ziołami.