Hamburgery nie zawsze w środku muszą kryć mięso wołowe lub wieprzowe. Równie smaczne mogą być te z rybą. Ten przepis na fish burgera odnosi sukces dzięki wyjątkowemu smakowi, jakim charakteryzuje się dorsz. Bogactwo smaków wzmacniają jajka i kapary oraz czerwona cebula.
Składniki:
- 4 porcje filetów z dorsza
- 3 jajka na twardo
- 2 łyżki drobnych kaparów
- 1 pęczek dymki
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- masło klarowane do smażenia
- skórka utarta z połowy cytryny
- kilka liści szpinaku
- 4 bułki
- 1 czerwona cebula
- pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Najważniejsze jest usmażenie ryby. Robimy to, wykorzystując dużą ilość klarowanego masła. Podczas smażenia cały czas polewamy rybę tłuszczem.
Następnie widelcem rozgniatamy jajka, a następnie mieszamy z jogurtem i śmietaną. Potem dodajemy skórkę z cytryny, sól i pieprz. Trzeba jeszcze dodać kapary odsączone z zalewy i drobno pokrojoną cebulę dymkę.
Teraz bułki kroimy na pół i podpiekamy w piekarniku lub tosterze. Na każdą kładziemy kawałek ryby i polewamy sosem. Dekorujemy liśćmi szpinaku oraz krążkami czerwonej cebuli.