Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Fish burger z kaparami i dymką 

burger rybny

Hamburgery nie zawsze w środku muszą kryć mięso wołowe lub wieprzowe. Równie smaczne mogą być te z rybą. Ten przepis na fish burgera odnosi sukces dzięki wyjątkowemu smakowi, jakim charakteryzuje się dorsz. Bogactwo smaków wzmacniają jajka i kapary oraz czerwona cebula. 

Składniki: 

  • 4 porcje filetów z dorsza 
  • 3 jajka na twardo 
  • 2 łyżki drobnych kaparów 
  • 1 pęczek dymki 
  • 1 łyżka śmietany 
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 
  • masło klarowane do smażenia 
  • skórka utarta z połowy cytryny 
  • kilka liści szpinaku 
  • 4 bułki 
  • 1 czerwona cebula 
  • pieprz i sól 

Sposób przygotowania: 

Najważniejsze jest usmażenie ryby. Robimy to, wykorzystując dużą ilość klarowanego masła. Podczas smażenia cały czas polewamy rybę tłuszczem. 

Następnie widelcem rozgniatamy jajka, a następnie mieszamy z jogurtem i śmietaną. Potem dodajemy skórkę z cytryny, sól i pieprz. Trzeba jeszcze dodać kapary odsączone z zalewy i drobno pokrojoną cebulę dymkę. 

Teraz bułki kroimy na pół i podpiekamy w piekarniku lub tosterze. Na każdą kładziemy kawałek ryby i polewamy sosem. Dekorujemy liśćmi szpinaku oraz krążkami czerwonej cebuli. 

Powiązane posty