Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kanapka po japońsku

kanapki na talerzu

Czy Japończycy także jedzą kanapki? Naturalnie. W końcu trudno od rana do wieczora jeść sushi. A kanapka w wydaniu pochodzącym z kraju kwitnącej wiśni o nazwie Tamago Sando smakuje rzeczywiście wybornie.

Składniki:

  • 4 kromki chleba pszennego (preferowane jest biały chleb japoński, ale można użyć również innego miękkiego chleba)
  • 4 plastry omletu japońskiego (tamago), przygotowanego z 4 jajek, 2 łyżki cukru, 2 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki wody
  • 2 łyżki majonezu japońskiego (kupione lub przygotowane samodzielnie z majonezu i dodatku sosu sojowego)
  • opcjonalnie: plaster sera (mozzarella lub inny ulubiony)
  • opcjonalnie: sałata lub inne ulubione warzywa do dekoracji

Sposób przygotowania: 

Najpierw należy przygotować tamago, czyli po prostu japoński omlet. Mieszamy więc ze sobą jajka cukier, sos sojowy i wodę. Następnie wlewamy mieszaninę jajeczną na rozgrzaną patelnię z olejem. Gdy omlet będzie już gotowy, kroimy go na 4 równe plastry pasujące do kromek chleba. 

Na 4 kromkach chleba rozsmarowujemy równomiernie majonez. 

Na 2 kromkach umieszczamy plastry omletu. Jeżeli mamy ochotę na ser, kładziemy go na wierzch. Na górę natomiast kładziemy kolejną kromkę chleba tak, aby powstała kanapka. 

Teraz pozostaje dodać jeszcze jakieś ulubione warzywa do dekoracji. To może być sałata lub pomidory. 

Na tak gotowe kanapki po japońsku składamy jeszcze na pół, aby powstały efektowne trójkąty. 

To wspaniały lekki posiłek albo przekąska. Na pewno sprawdzi się na pikniku. 

Powiązane posty