Wystarczy rzut oka na tak wspaniale prezentujące się klopsiki, aby nabrać ochoty i skorzystać z tego przepisu. Tym bardziej to warto zrobić, że przygotowanie mięsa nie zabiera dużo czasu. Frykadelki w sosie cebulowym to prosta droga do kulinarnego raju.
Składniki:
- 50 gr mięsa mielonego wołowo wieprzowego
- 1 jajko
- natka pietruszki
- 3 cebule
- przyprawa do mięsa mielonego
- 100 g bułki tartej
- 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- 3 łyżki słodkiej śmietanki
- 100 ml piwa jęczmiennego
Sposób przygotowania:
Cebule kroimy w plastry, ale tylko dwie. Trzecią ścieramy na tarce. Siekamy natkę pietruszki.
Do mielonego mięsa wbijamy jajko i dodajemy 80 g bułki tartej. Dodajmy jeszcze startą cebulę i natkę pietruszki. Przyprawiamy wszystko przyprawą do mięsa mielonego.
Farsz jest gotowy i można już formować małe kulki. Obtaczamy w bułce tartej, a następnie spłaszczamy. Smażymy z obydwu stron na oleju.
Kotlety przekładamy na bok, a na patelni kładziemy cebulę i smażymy do momentu zrumienienia. Gdy już się zrumieni, dodajemy szklankę piwa. Teraz powstał wywar, który mieszamy ze śmietaną i 1 łyżką mąki. Kotleciki kładziemy na patelnię i dusimy pod przykryciem przez 5 minut.