Zdrowsza wersja uwielbianych przez wszystkich frytek. Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym są znakomitą przekąskę na imprezę i dowolne spotkanie towarzyskie.
Składniki
- Cukinia – 500 gramów
- Czosnek – 1 sztuka
- Czerwona papryka – 2 sztuki
- Cebula dymka ze szczypiorkiem – 2 sztuki
- Natka kolendry – 1 pęczek
- Mąka pszenna – 50 gramów
- Jajko – 1 sztuka
- Bułka tarta typu panko – 150 gramów
- Oliwa z oliwek – 3 łyżki
- Pomidory pelatti z puszki – 150 gramów
- Ketchup – 2 łyżki
- Cukier – 1 łyżka
- Sól – 2 szczypty
- Przyprawa do frytek – 1 opakowanie
Przygotowanie
Paprykę i czosnek zawijamy w folię aluminiową, a następnie umieszczamy je na ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 oC. Po ostudzeniu obieramy warzywa ze skórki, a z papryki dodatkowo usuwamy pestki i gniazdo nasienne. Czosnek przeciskamy przez praskę. Drobno siekamy szczypiorek i natkę kolendry, a dymkę kroimy w małą kostkę.
Następnie roztrzepujemy jajko i mieszamy je z połową przyprawy do frytek, 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku oraz solą. Teraz rozgrzewamy łyżeczkę oliwy na patelni. Szklimy na niej cebulę, po czym dodajemy pomidory z puszki, paprykę, czosnek i resztę przyprawy. Doprawiamy szczyptą soli i cukru. Całość miksujemy w celu dokładnego rozdrobnienia składników. Tak przygotowany dip mieszamy z ketchupem, szczypiorkiem i natką kolendry, po czym wstawiamy do lodówki.
Teraz kroimy cukinię i usuwamy z niej gniazda nasienne. Kroimy ją w słupki charakterystyczne dla frytek. Posypujemy je mąką, zanurzamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Tak przygotowane frytki smażymy na patelni w głębokim oleju. Frytki podajemy z dipem paprykowym.