Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Gofry drożdżowe

Gofry drożdżowe

Niezrównany deser, którego smak każdy musi znać. Nieodłączny element każdych wakacji, ale też znakomite uzupełnienie wszystkich imprez.

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 7 g drożdży instant
  • 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego lub cukru
  • szczypta soli
  • 300 g mąki pszennej

Przygotowanie

Do garnka przelewamy mleko i wrzucamy do niego pokrojone na kawałki masło. Podgrzewamy na małym ogniu, ale delikatnie, żeby nie zagotować mleka. Jednak masło musi się rozpuścić. Cały czas mieszamy wywar. Następnie zestawiamy go z ognia.

Do mleka dodajemy jajka i ponownie mieszamy. Dosypujemy drożdże, cukier waniliowy i sól, ponownie mieszając. Teraz dodajemy mąkę i… znów mieszamy, żeby uzyskać gładkie ciasto. Masa powinna być lekko ciepła, żeby drożdże zaczęły działać. Odstawiamy je na ok. 1 godzinę pod przykryciem, dzięki czemu ciasto wyrośnie.

Po tym czasie porcje ciasta przekładamy do rozgrzanej gofrownicy i robimy pyszne gofry.

Powiązane posty