Niezrównany deser, którego smak każdy musi znać. Nieodłączny element każdych wakacji, ale też znakomite uzupełnienie wszystkich imprez.
Składniki:
- 500 ml mleka
- 100 g masła
- 2 jajka
- 7 g drożdży instant
- 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego lub cukru
- szczypta soli
- 300 g mąki pszennej
Przygotowanie
Do garnka przelewamy mleko i wrzucamy do niego pokrojone na kawałki masło. Podgrzewamy na małym ogniu, ale delikatnie, żeby nie zagotować mleka. Jednak masło musi się rozpuścić. Cały czas mieszamy wywar. Następnie zestawiamy go z ognia.
Do mleka dodajemy jajka i ponownie mieszamy. Dosypujemy drożdże, cukier waniliowy i sól, ponownie mieszając. Teraz dodajemy mąkę i… znów mieszamy, żeby uzyskać gładkie ciasto. Masa powinna być lekko ciepła, żeby drożdże zaczęły działać. Odstawiamy je na ok. 1 godzinę pod przykryciem, dzięki czemu ciasto wyrośnie.
Po tym czasie porcje ciasta przekładamy do rozgrzanej gofrownicy i robimy pyszne gofry.