Przysmak, któremu nie sposób odmówić. W końcu kto by się oparł wspaniałemu aromatowi gorącej czekolady?
Składniki
- 250 ml mleka
- 5 łyżek śmietanki kremowej 30%
- 2 łyżki cukru
- 1/3 łyżeczki mielonego chili (lub kawałek papryczki chili)
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu (lub kawałek kory cynamonu)
- 50 g gorzkiej lub deserowej czekolady
Przygotowanie
Wlewamy mleko i śmietankę do rondelka. Dosypujemy cynamon, ostrą paprykę i cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Mleko powinno zacząć delikatnie się gotować. Pamiętamy, żeby co chwilę mieszać nasz magiczny wywar.
W tym czasie siekamy drobno czekoladę i wsypujemy ją do gorącego mleka. Podgrzewamy, cały czas mieszając. Przez kilka minut gotujemy gorącą czekoladę na małym ogniu. Czekolada powinna stać się gładka i kremowa. Przelewamy ją do małych filiżanek lub kubków. Podajemy jeszcze gorącą. Opcjonalnie można udekorować ją bitą śmietaną i cynamonem.