Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Gorąca czekolada

Gorąca czekolada

Przysmak, któremu nie sposób odmówić. W końcu kto by się oparł wspaniałemu aromatowi gorącej czekolady?

Składniki

  • 250 ml mleka
  • 5 łyżek śmietanki kremowej 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki mielonego chili (lub kawałek papryczki chili)
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu (lub kawałek kory cynamonu)
  • 50 g gorzkiej lub deserowej czekolady

Przygotowanie

Wlewamy mleko i śmietankę do rondelka. Dosypujemy cynamon, ostrą paprykę i cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Mleko powinno zacząć delikatnie się gotować. Pamiętamy, żeby co chwilę mieszać nasz magiczny wywar.

W tym czasie siekamy drobno czekoladę i wsypujemy ją do gorącego mleka. Podgrzewamy, cały czas mieszając. Przez kilka minut gotujemy gorącą czekoladę na małym ogniu. Czekolada powinna stać się gładka i kremowa. Przelewamy ją do małych filiżanek lub kubków. Podajemy jeszcze gorącą. Opcjonalnie można udekorować ją bitą śmietaną i cynamonem.

Powiązane posty