Miłośnicy ziemniaków uwielbiają je w każdej postaci. Trudno jednak stwierdzić, że najbardziej smakują zapiekane. Dlatego ten przepis na gratin może stać się Waszym ulubionym, jeżeli przepadacie za tym warzywem.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- sól i pieprz
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżka masła
- 80 g sera cheddar (np. w wersji light)
- 250 ml mleka
- 1 listek laurowy
- 1 ziele angielskie
- 0,5 łyżeczki tymianku
- szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik do 210°C. Ziemniaki po obraniu i opłukaniu kroimy na cienkie plasterki. Następnie doprawiamy pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym. Następnie mieszamy z połową miękkiego masła.
Pozostałą porcję masła wykorzystujemy do wysmarowania formy do zapiekania. Na jej dnie układamy połowę ziemniaków, a następnie posypujemy połową startego sera. Teraz kładziemy pozostałe ziemniaki.
Potrzebny będzie rondel, w którym musimy zagotować mleko z zielem angielskim, tymiankiem, gałką muszkatołową i liściem laurowym. Taką miksturę wylewamy na ziemniaki, a na wierzch znów sypiemy ser.
Tak przygotowaną potrawę umieszczamy w rozgrzanym piekarniku. Należy ją piec przez około 45 minut do momentu, aż ziemniaki zmiękną.