Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Gratin ziemniaczane 

gratin

Miłośnicy ziemniaków uwielbiają je w każdej postaci. Trudno jednak stwierdzić, że najbardziej smakują zapiekane. Dlatego ten przepis na gratin może stać się Waszym ulubionym, jeżeli przepadacie za tym warzywem. 

Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków 
  • sól i pieprz 
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 
  • 1 łyżka masła 
  • 80 g sera cheddar (np. w wersji light) 
  • 250 ml mleka 
  • 1 listek laurowy 
  • 1 ziele angielskie 
  • 0,5 łyżeczki tymianku 
  • szczypta gałki muszkatołowej 

Sposób przygotowania: 

Nagrzewamy piekarnik do 210°C. Ziemniaki po obraniu i opłukaniu kroimy na cienkie plasterki. Następnie doprawiamy pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym. Następnie mieszamy z połową miękkiego masła. 

Pozostałą porcję masła wykorzystujemy do wysmarowania formy do zapiekania. Na jej dnie układamy połowę ziemniaków, a następnie posypujemy połową startego sera. Teraz kładziemy pozostałe ziemniaki. 

Potrzebny będzie rondel, w którym musimy zagotować mleko z zielem angielskim, tymiankiem, gałką muszkatołową i liściem laurowym. Taką miksturę wylewamy na ziemniaki, a na wierzch znów sypiemy ser. 

Tak przygotowaną potrawę umieszczamy w rozgrzanym piekarniku. Należy ją piec przez około 45 minut do momentu, aż ziemniaki zmiękną. 

Powiązane posty